Es presenta el segon número de la revista #CulturaIgualada que inclou entrevistes i reportatges especials
Continua l’any de la Capital de la Cultura Catalana a Igualada, un nou repte per la ciutat i, alhora, una oportunitat per fer valdre la cultura catalana des d’un punt de vista local, des de totes les disciplines i mostrant el gran teixit cultural igualadí. Hi ha més de 300 activitats culturals previstes pel segon quadrimestre de l’any que es troben recollides a la revista #CulturaIgualada i també al web igualadaccc2022.cat.
Segon número de la revista #CulturaIgualada
Es publica el segon número de la revista #CulturaIgualada, creada especialment per l’any de la Capital de la Cultura Catalana. La publicació està formada per entrevistes i reportatges de contingut cultural dels protagonistes més destacats d’aquest any i recull totes les activitats culturals previstes pel quadrimestre, de maig a agost.
La portada de la revista és obra de l’artista igualadí Jaume Enrich, una adaptació original de la sèrie “Rec-Igualada”. Es tracta d’una serigrafia 350 x 500 mm en cartolina recuperada de 300g, és una edició limitada de 40 exemplars. Jaume Enrich Gumà (Igualada 1961) és dissenyador gràfic, il·lustrador i professor de la Gaspar Camps. Va iniciar la seva trajectòria fundant la Cooperativa Formatos, especialitzada en serigrafia artística de gran format. Va trebalalr durant uns anys com a dissenyador gràfic a Grafopack i al 1992 crea l’estudi Sendra&Enrich. Actualment desenvolupa la seva activitat artística a l’espai creatiu La Maca d’Igualada, on realitza la seva obra gràfica més personal en el món del gravat, la xilografia, els monotips, l’esgrafiat i la serigrafia artística.
La revista és gratuïta i s’enviarà a totes les llars igualadines. També es troba disponible en format PDF a la web igualadaccc2022.cat.
Activitats culturals fruit del procés participatiu ciutadà
Durant el 2021 va tenir lloc el procés participatiu ciutadà on les entitats i empreses culturals van poder presentar els seus projectes. Durant el segon quadrimestre es duran a terme “Aixequem la mural!”, l’artista Núria Riba confeccionarà un mural a la paret de la plaça Sant Miquel referit a la tradició del correfoc, el dia 23 de maig. Un altre projecte escollit del procés participatiu és la “Mostra de balls de diables tradicionals de Catalunya”, convocada pel Ball de Sant Miquel i diables d’Igualada. Hi participaran fins a dotze colles de balls tradicionals, serà la primera mostra des de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19. La jornada tindrà lloc el dia 11 de juny amb balls parlats des dels diferents barris d’Igualada, cercavila i encesa conjunta. El dia 16 de juliol es durà a terme el projecte fruit del procés participatiu, “Rius de foc”: les tres colles de foc Mal Llamp, Diables d’Igualada i Petits Diables d’Igualada es posen sota la direcció de Comediants per fer “Rius de foc”. Un espectacle que uneix l’experiència innovadora dels Dimonis de Comediants – estrenats fa 40 anys, al Carnaval de Venècia el 1981- amb la dedicació i compromís de les colles igualadines per mantenir viva la festa del foc, flama i bandera de l’expressió popular més genuïna de la cultura mediterrània.
Art i exposicions
Mireia Muntadas i Mar Ribaudí, premiades amb els Premis Ciutat d’Igualada de Disseny de Gaspar Camps, exposen les seves creacions de moda contemporània amb una exposició conjunta “Amb les mans”, a la Sala de les Encavallades del Museu de la Pell d’Igualada, fins al 29 de maig. Sota el títol “Les llunes”, Mireia Muntadas va guanyar en la modalitat de creacions de joieria i complements. Mar Ribaudí, amb el seu projecte “El poder de la reutilització és donar una segona vida. La revista #CulturaIgualada conté una entrevista a les dues artesanes on expliquen com creen la seva obra i com s’inspiren, els materials que utilitzen i els processos.
L’artista igualadí d’abast internacional, Joan Saló, exposarà per primera vegada a la seva ciutat natal. Actualment viu i treballa entre Barcelona i Berlín. La seva obra es troba exposada en galeries d’Itàlia, Berlín, Barcelona i Nova York. També ha exposat de forma col·lectiva a París i Londres. Saló presentarà “Hypnagogia”, el 18 de juny, a la capella del Zementiri d’Igualada, quadres de gran format que estableixen un diàleg amb l’arquitectura d’Enric Miralles i Carme Pinós. Després de la presentació d’”Hypnagogia” al Zementiri, les obres de Joan Saló s’exposaran a la nau de les Encavallades del Museu de la Pell d’Igualada, en la primera mostra individual que l’artista igualadí realitza a la seva ciutat natal. Es podrà veure del 22 de juny al 31 de juliol.
El segon número de la revista #CulturaIgualada conté una entrevista al pintor igualadí on explica la seva obra, el recorregut dels seus quadres i com va decidir exposar al Zementiri.
El circ arriba a Igualada
Els mesos d’abril i maig les propostes circenses arriben a Igualada de la mà del Circ Històric Raluy i la Producció Nacional de Circ. La primera, una proposta que beu del circ tradicional i la seva espectacularitat. La segona, filla del circ contemporani europeu, aposta per un circ més conceptual i íntim.
El Circ Històric Raluy fa parada a Igualada, fins a l’1 de maig. S’ha aprofitat l’ocasió per retre homenatge a la igualadina Marina Tomàs amb la descoberta d’una placa memorial al Parc Central. Va ser la fundadora del circ Raluy, juntament amb el seu marit Lluís Raluy. Al segon número de la revista #CulturaIgualada es pot llegir un reportatge sobre el circ a Igualada que conté una entrevista a William Giribaldi, co-director del Circ Històric Raluy, net polític de la Marina Tomàs.
Producció Nacional de Circ portarà el seu espectacle “Estat d’emergència”, el diumenge 15 de maig al Teatre Municipal l’Ateneu. Un espectacle pensant per mostrar-nos, a través del circ, com veuen el món i com s’enfronten als problemes d’un planeta a punt de col·lapsar-se els i les joves artistes d’avui.
Diàlegs Capitals
Continua el cicle de pensament Diàlegs Capitals amb temes d’actualitat que s’abordaran a través d’un diàleg entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional. Aquest cicle és una invitació a explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània, tenen lloc una vegada al mes.
El primer Diàlegs Capitals del segon quadrimestre tindrà lloc el 19 de maig a l’Escola/Conservatori Municipal de Música d’Igualada, sota el títol “La música salvarà el món”. En un diàleg moderat per Quico Tretze, Clara Peya i Carles Viarnés, compositors i pianistes, compartiran la seva visió de la música, els seus processos creatius i el paper que juga en la nostra societat. Una conferència – concert que permetrà fer una immersió en un univers en què paraules i música es fusionaran per revelar la seva visió artística del panorama musical.
El següent Diàlegs Capitals es celebrarà el dia 4 de juny, en el marc del festival Vadefoodies: “La cultura a la taula”. Amb el reconegut cuiner David Andrés i moderat per Judith Càlix conversaran sobre la gastronomia com un element cabdal i definitori de la cultura, una via més d’expressió que ens relaciona amb el nostre entorn i costums.
Coincidint amb la Festa Major d’Igualada, el Diàlegs Capitals del mes d’agost tractarà sobre la tradició amb els antropòlegs Manuel Delgado i la igualadina resident a Anglaterra Àngels Trias, que va obtenir el seu doctorat en Antropologia Social per la Queen’s University de Belfast pel seu treball sobre l’intercanvi econòmic al Japó contemporani. Àngels està especialitzada en antropologia econòmica, visual i de gènere i fa recerca etnogràfica al Japó i Europa. Abordaran qüestions com quin paper juga la tradició i la festa a la nostra societat. Tindrà lloc el dilluns 22 d’agost.
Eclèctics, el nou cicle de concerts
Amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, s’organitza un nou cicle de concerts de la mà del Kiosk del Rec i La Bastida per arribar més enllà amb la música i connectar amb un gran ventall de sensibilitats des de racons del panorama musical català que exploren nous formats. En total, s’oferiran 4 concerts durant els mesos de maig, juny, setembre i octubre. Els dos primers seran els concerts de Nico Roig en format 3D binaural (concert amb auriculars), el 20 de maig al Kiosk del Rec; i Rodrigo Laviña y su combo, el 18 de juny a La Bastida.
Mapping, visites guiades i música
Moltes més activitats s’han organitzat pel segon quadrimestre de l’any de la Capital de la Cultura Catalana com és la XVIII edició del Recercat, la jornada de cultura i recerca local dels territoris de parla catalana que enguany tindrà lloc a Igualada (tota la programació disponible a www.irmu.org); la instal·lació de dues noves Petites Biblioteques Lliures al barri del Poble Sec i el barri de Sant Agustí, gràcies a l’impuls de la Biblioteca Central d’Igualada; el mapping participatiu “Igualada és cultura” elaborat de forma participativa per l’alumnat del CFGS de Gràfica Audiovisual de l’Escola Municipal d’Art i Disseny la Gaspar i l’alumnat d’escoles d’infantil i primària de la ciutat, a banda sonora original anirà a càrrec de l’Escola de Música d’Igualada i el mapping es projectarà a la façana de la Biblioteca Central d’Igualada; el concert del grup de música Sense Sal, amb la col·laboració de l’alumnat de l’escola Gabriel Castellà que acompanyaran amb violins, violoncels i percussió corporal; les visites guiades a l’antiga adoberia del segle XVIII Cal Granotes, el Celler Martinell de l’antic Sindicat de Vinyaters i Igualada Medieval.
Festes i festivals
Dins la programació cultural habitual de la ciutat, aquest quadrimestre es compta amb les propostes culturals del Rec.0, el festival gastronòmic Vadefoodies, el festival de música Anòlia, la desena edició de l’Estival de Jazz, l’European Balloon Festival i la Festa Major de Sant Bartomeu d’Igualada amb més de 120 activitats.