Aquest any arriba la Festa Major, amb la recuperació de la normalitat després de d’un any de restriccions i la suspensió de la festa per la Covid-19 l’any 2020. Les visites guiades enguany ofereixen un a proposta innovadora de visita a diferents terrats de la ciutat, i com nota destacada la visita del nou Alberg de Cal Maco. La conferència institucional, la durà a terme el Dr. Josep M. Torras i Ribé a la Biblioteca Central sobre el context històric en què Igualada va comprar per 3.000 lliures l’any 1622, el domini que el monestir de Sant Cugat tenia sobre la vila i passà a dependre de l’autoritat del rei i un batlle de la seva pròpia elecció, en substitució del que nomenava el monestir.
Seran un total de 130 activitats que es desenvoluparan al llarg dels dies de la festa amb un total de 44 activitats musicals on volem destacar els concerts de La Pegatina, el destacat grup de versions Di-versiones, pel dia de Sant Bartomeu, el “Va parir Tour de Flaix FM”, pel públic més adolescent i les Street Battle Show i Street Sessions Show (9 hores seguides de música urbana al Parc central) una nova aposta per poder incloure totes les opcions musicals, música llatina amb Las Karamba, els populars Lágrimas de Sangre, seguit de la sessió de Djs We are the Ones al Parc Central amb el millor reggaeton i els hits llatins del moment. També destaca el tribut a Lady Gaga a Cal Font; l’actuació del grup mític dels anys setanta Los Diablos, també a cal Font, i el concert de tarda i ball de nit amb La Principal de la Bisbal el diumenge de la Revetlla de les places. Les sardanes seran amb la Cobla Ciutat de Terrassa, les havaneres amb el grup Ultramar, swing amb Mon Petit Món, la cobla Almogavarenca i el concert de la Banda de Música d’Igualada.
Pel que fa als actes tradicionals, n’hi ha un total de setze, els principals amb la participació d’imatgeria de la ciutat destaquem “La Processó”, el dimecres 24 d’agost, a les 19 h; La Cercavila Tradicional, el dissabte 27 d’agost, a les 18 h. La cercavila menuda es durà a terme el dilluns 29 d’agost a la tarda. Tampoc us podeu perdre els Versots i el Ball parlat de la colla del del Ball de Sant Miquel i els Diables,d’Igualada i la Passacalle de la vigília del Sant. Aquest any el correfoc coordinat per Diables d’Igualada serà especial, amb més colles que mai: els Pixapólvora i el drac Bufarot; el Grup Mal Llamp amb el Flameus; els Diables d’Igualada amb la Víbria Jove d’Igualada; el Ball de Sant Miquel i els Diables, d’Igualada, amb les colles convidades del Ball de Diables de Tarragona i el Ball de Diables del Vendrell. El dissabte al vespre els Diables d’Igualada faran el seus versots i ball parlat a la plaça de l’Ajuntament. La Diada Castellera comptarà amb la Colla Joves Xiquets de Valls, Xiquets de Reus i Moixiganguers d’Igualada.
El pregoner de la Festa Major serà el comunicador, guionista i humorista amb vincles amb Igualada, Quim Morales, veu de “L’última hora” del programa El matí de Catalunya Ràdio, que des del balcó de l’Ajuntament farà lectura del pregó i donarà pas a l’espectacle de circ Koselig.
Recordar que el Piromusical Aqualata retorna a l’Estadi de futbol de les Comes, amb servei de bus gratuït directe des de diferents punts de la Ciutat que podeu consultar al programa.
Els acte programats per la Coll@nada, compten amb un total 37 activitats, i com a novetat, cal tenir en compte que fins el dijous, les activitats nocturnes es traslladen de la plaça Pius XII al pati del Museu de la Pell. Trobareu tota la programació de la Collanada en una pàgina especial al final del programa.
També es recuperen després de dos anys sense fer-se, les Barraques de Festa Major del divendres 26 al 28 d’agost al carrer Dr. Joan Mercader, amb el Tast al Rec el divendres, el Rrrrec Festival i el Festival Igualada Rock City 22,.
Les activitats infantils i familiars, compten amb 15 propostes, on destaquen el “Fili busters”, de la companyia Mortelo & Manzani (Xarxa); el “Bassal Rock”, de la companyia Ambauka, que en cas de restriccions per sequera, duran a terme l’espectacle “De cap per avall”, “La different orchestra” al carrer Sant Jordi, programats per Xarxa Igualada.
Com a actes especials de la Capital de la Cultura Catalana, hi haurà la inauguració de la Petita Biblioteca del Barri de Sant Agustí amb l’espectacle “La petita festa”, i els Diàlegs Capitals, també per Festa Major, en que es parlarà de la noció de tradició, amb els antropòlegs Manuel Delgado i la igualadina M. Àngels Trias. També es recuperen els actes dirigits a la gent gran que està en residències, els “Gegants i dracs visiten la Gent Gran”.
Volem destacar l’exposició “Bas d’Igualada, estamper”, un recorregut per la vida i el treball de Pere Bas Vich, qui fou impressor d’Igualada, que trobareu a la Biblioteca Central, comissariada per M. Teresa Miret. Aquest any no us podeu perdre la producció de l’Ateneu Igualadí, “La Corte del Faraón” amb més de cent persones entre actors, cantants, ballarins i músics, que pugen a l’escenari del Teatre Municipal l’Ateneu Igualadí per celebrar la història de l’entitat i la ciutat.
El cartell de la Festa Major d’enguany ha estat realitzat per en el decurs de la sessió de treball impulsada per l’Escola Municipal de Disseny i Art La Gaspar. La proposta escollida va ser la realitzada per Aina Martín Mora (Igualada, 2002) i David Pérez Rodríguez (Igualada, 2002)que han estudiat Tècnica de CF de Grau Superior de Gràfica Publicitària cursat a l’Escola la Gaspar d’Igualada. El concepte del cartell prové dels orígens d’Igualada i de la seva història. Igualada, denominada anteriorment Aqualata, significa “on el riu s’eixampla”. L’autor de l’Estampa del Sant que es lliura a la sortida de Santa Maria el diumenge dia és obra de Roger Costa Campo (Igualada 1997) graduat en disseny gràfic per la Universitat de Barcelona. I finalment, destacar que en aquesta edició es renova el vestuari de la figura del Salero amb teixits més frescos.